A négy őselem

A négy elem

 

A négy elem harmóniája,azaz az Ősi ritmus

 

 

Az életünk elemek kölcsönhatásában valósul meg. A környezetünk négy alapeleme a föld (a stabilitás,biztonság),a víz (termékenyítő érzelmi energiák),a tűz (aktivitás ,tetterő,életerő,élni akarás) valamint a levegő elem (kommunikáció,információk terjedése). A kölcsönhatások fontos alapenergiája a földelem,hiszen ez képviseli a női energiákat (jin) valamint a biztonságot,az életbe vetett hitünket. A földelem a Föld közép pontjában lévő izzó magma energiája,mert az élet ritmusát határozza meg (1000 Herz/mp),ezt nevezzük földsugárzásnak. Vannak a földsugárzásnak „patogén” azaz betegséget okozó rezgései,amelyek a sejtek elektromágneses rezgéseit kibillentik a természetes egyensúlyukból,legyöngítik az immunrendszer működését, és betegséget okoznak. Ezt a sugárzást nevezzük geopatogén sugárzásnak. A föld energia biztosítja a gravitáció által,hogy két lábbal a földön állhassunk. A másik fontos őselem a tűz, azaz a Nap férfias energiája (jang). A Nap biztosítja számunkra az életerőt,a bizalmat,a derűt,az életbe vetett hitünket. A harmadik fő elem a víz (jin),mely a természetben és testünkben egyaránt a legnagyobb mennyiségét képviseli. Így a víz elem a termékenység,az érzelmek áradását jelenti (élet vize szimbólum). A negyedik elem a levegő,mely a jang minőséghez sorolható,a kiterjedést,a szétáradást és az információk, tovaterjedését adja. (illatok,hangok).  Tehát két  termékenyítő jang energia van körülöttünk a tűz, illetve a levegő elem és két termékenyülő jin energia a víz és a földelem.

 

Szervi analógiák

 

Föld elem,minden,ami szilárd,pl. csontok,fogak,haj,bőr,porc,inak.

Víz elem,minden,ami folyékony,pl. vér,testnedvek,vizelet.

Tűz elem,minden,ami aktivitást hoz,pl. emésztés,szaporodás.

Levegő elem, a kommunikáció,a hangadás szervei.

 

Ha az energiák egyensúlya felborul, jönnek létre a betegségek. A jang túlsúly az akut,hirtelen betegségekhez vezet,pl. gyulladások,magas vérnyomás. Míg a jin túlsúly a krónikus betegségeknél,alacsony vérnyomásnál  jelentkezik. Igy fontos,hogy a kezeléseknél mindig a megfelelő elemet hívjuk segítségül.

 

Az Egészségterápiákban alkalmazott elemek

 

A tűz elem a fénykezeléseknél hatékony, hiszen a fény hiánya depresszióhoz vezet, lecsökken az aktivitásunk, életkedvünk és az anyagcserénk is. Gondoljunk a téli álmot alvó állatokra.

A tűz elem az óvatos napkúrákat is jelenti,amikor szórt fényben, a 11 és 15 órai időköz kizárásával  a Nap éltető sugarainak felvételével érhető el. A szolárium a természetes életmódot követvén csak kis mértékben alkalmazandó,hiszen lebontja az aurát,gyöngíti az immunrendszert,szárítja, és ezzel öregíti a bőrt,pigmentációra hajlamosít és az estleges bőrelváltozásokat is kedvezőtlenül, befolyásolja (pl. anyajegyek). Csak téli ,úgynevezett szezonális depresszióban vagy pszoriázisos (pikkelysömör)tünetek enyhítésére ajánlott.

 

A levegő elem fontos a szervezet és a szép bőr egészsége szempontjából. Fontos a tiszta és szabad levegőn való tartózkodás legalább fél,egy órát naponta. A tüdő légzés a 95%-át biztositja oxigén szükségletünknek,míg a bőr légzés 5%-az is jelentékeny. A kevés oxigén fáradékonnyá tesz bennünket,a bőr idő előtt öregedik (dohányzás),valamint a szabad gyökök keletkezésében is szerepet játszik. Fontosak az oxigénkezelések is a kozmetikában.

 

A földelem a szervezet számára az ásványi energiákat jelenti,minden,ami a Földből származik. Táplálékok, ásványi anyagok,gyógyföldek,gyógyiszapok és végül a kristályok, azaz a megkövült víz,mely magába zárja az ásványokat. Igy fontos a kozmetikában a földelem,mint gyulladás ellenes minőség. Agyag és iszappakolások,valamit a kristályok energiája. Újonnan alkalmazott lehetőség a lávaköves masszázs is.

 

Végül a víz elem,mely legtökéletesebb alkalmazása az úszás,hiszen a víz felhajtó ereje által 25%-al kevesebb  energiával mozoghatunk és minden izmunk részt, vesz benne. Tökéletesen kondicionál és az idegrendszert is kedvezően, befolyásolja. A kozmetikában a vizeket gyógyteák,gyógyvizek formájában alkalmazzuk. Fontosak a természetes forrásvizek,ásványvizek és a vizes oldatok.

 

A kezelések során az elemeket mindig az egyensúly elvén válasszuk meg. Ha gyulladt a bőr,akkor a víz és föld elemű kezeléseket ajánljuk. Ha a bőr krónikus problémája a kezelendő, akkor a tűz illetve a levegő elemet alkalmazzuk.

 

 

 

 

 

A négy elem

 

 

 

   
Férfias teremtő energiák Nőies befogadó energiák
Elemek Tűz elem Levegő elem Földelem Víz elem
Minőségek Aktivitás,tett-erő Kommunikáció,

kiterjedés

Biztonság,

állandóság

Érzelmek,
Természetben Nap energiája Levegő,oxigén Földünk Vizeink
Testünkben Emésztés

Keringés

Légzés Minden,ami szilárd

Csontok,bőr,

haj,köröm

Minden,ami folyékony

Testnedveink

Terápiák Fény és színterápia Illat,aroma,hang terápia Kristály terápia

Schüssler terápia

Homeopátia

Fürdők és gyógyvizek
Diszharmónikus működés Gyulladások Gázosodás,

puffadás,

Meszesedés Folyadék megtartás

 

 

 

 A négy őselem szimbolikus jelentése

 

Víz

 

Az érzelmek hullámain!

A víz az élet bölcsője, hiszen az élet a tengerben keletkezett, az anyaméhet is víz veszi körül, így bátran kijelenthetjük, hogy nélküle mi sem létezhetnénk!

 

Föld

 

 

 

A Föld elem, ami erősít

A Földnek számtalan szimbolikus jelentése van. Az egyik legismertebb a földünk, mint „anyaföld” meghatározása, amely évezredek óta táplálja és védi gyermekét

 

Tűz

 

A tűz melegít, de el is égethet

A tűz elem az élet,a teremtő erő szimbóluma,az aktivitás és a kreatív erő szimbóluma, szimbolizálja a Napot és a teremtést

 

Levegő

 

A határok nélküli levegő

Mindig a harmóniát keressük az életünkben. Szeretünk a tengerparton sétálni a homokban, miközben hallgatjuk a víz morajlását és a kristálytiszta levegőt mélyen magunkba szívjuk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s